Vekna od tri evra

Bez autora
Jul 27 2011

Specijalne vrste hleba su specifične po sastojcima, ali i po ceni. Za veknice od 250 grama valja izdvojiti i do 150 dinara. Sa druge strane, pojedini pekari u Srbiji, procenili su da standardu kupaca više odgovara jeftiniji hleb. Tako se standardna vekna belog može kupiti i za 30 dinara, a polubeli je za desetak dinara skuplji, ali je znatno manje zastupljen u prodaji. U ponudi je više od 50 specijalnih vrsta, kao što su manastirski, integralni, lovački, mlinarski, vodeničarski, dijet, kukuruzni, seljački, finski, nordijski... U njihov kvalitet ne sme se sumnjati, jer do sada nisu rađena ispitivanja ovih vrsta hleba, ali njihova cena pokazuje da su rezervisani samo za potrošače sa dubokim džepom. Ponuda specijalnih vrsta vekni poslednjih godina sve je bogatija. Ipak, obogaćen hleb trenutno se nudi samo u malobrojnim pekarama u većim gradovima Srbije.

Vekna od tri evraSpecijalne vrste hleba su specifične po sastojcima, ali i po ceni. Za veknice od 250 grama valja izdvojiti i do 150 dinara.

Sa druge strane, pojedini pekari u Srbiji, procenili su da standardu kupaca više odgovara jeftiniji hleb. Tako se standardna vekna belog može kupiti i za 30 dinara, a polubeli je za desetak dinara skuplji, ali je znatno manje zastupljen u prodaji.

U ponudi je više od 50 specijalnih vrsta, kao što su manastirski, integralni, lovački, mlinarski, vodeničarski, dijet, kukuruzni, seljački, finski, nordijski...

U njihov kvalitet ne sme se sumnjati, jer do sada nisu rađena ispitivanja ovih vrsta hleba, ali njihova cena pokazuje da su rezervisani samo za potrošače sa dubokim džepom.

Ponuda specijalnih vrsta vekni poslednjih godina sve je bogatija. Ipak, obogaćen hleb trenutno se nudi samo u malobrojnim pekarama u većim gradovima Srbije.

- Nismo dosad ispitivali kvalitet specijalnih vrsta hlebova, ali njihove cene u pojedinim pekarama su neralno visoke - smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda.

- Nema ekonomskog razloga za tako visoke cene, a ne možemo porediti cene ovih vekni u Srbiji i inostranstvu. Ipak, njihovi troškovi u Srbiji su značajno manji nego u razvijenim zemljama Evrope.

Sa druge strane, kaže Bogosavljević, specijalne vrste hleba nude se samo u određenim delovima Srbije, gde su pekari procenili da postoje kupci koji skupocene vekne mogu sebi da priušte.

- Kada se u obzir uzmu troškovi sirovine, cena pojedinih specijalnih vrsta vekni je nerealno visoka - smatraju tehnolozi.

- Kilogram najzastupljenijeg ražanog brašna na domaćem tržištu iznosi 47 do 48 dinara. Posebna je priča što se takozvani crni hleb kod nas mahom pravi od kombinacije ražanog u koji se dodaju smeše, čime se vekna boji. Ne postoji nijedna žitarica koja može dati tako intenzivno obojenje bez dodatka pečenog mlevenog slada kojeg koriste prilikom proizvodnje hleba.

U pekarama se nude ”bečki” hleb od 370 grama po ceni od 100 dinara, ”singidunum” od 1,6 kilograma je 380, ražani hleb od 730 grama se može kupiti za 290 dinara, ”finski” od 620 grama je 260 dinara, a nordijski od 350 grama je najmanje 100 dinara.

Crni i obojen

Brašno tipa 1100 od kojeg se, prema pravilnicima, pravi crni hleb u Srbiji niko ne proizvodi, niti se ono uvozi. Zabunu među potrošačima unose specijalne vrste hlebova, koje su često deklarisane kao crni. Crni hleb se dobija isključivo od brašna tipa 1100. Gotovo svi mlinovi u Srbiji imaju tehnološke linije i mogućnosti za proizvodnju ove vrste brašna. Međutim, ono se više ne proizvodi.

Pometnju unose specijalne vrste koje imaju tamniju boju i podsećaju na crni hleb.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik